Fotografie Blog post Blog #9 | Hoe krijg je meer opdrachten als fotograaf?

Blog #9 | Hoe krijg je meer opdrachten als fotograaf?

Lekker! Jij bent een aanpakker. Behoefte aan veel klussen, ervaring opdoen en geld verdienen. Maar meer opdrachten vergaren, is soms nog knap lastig. Deze tips helpen je op gang. 

1. Word Lensguilder 
Oké. De eerste is natuurlijk erg voor de hand liggend: sluit je aan bij Lensguild. Met een goed profiel en portfolio word je makkelijk gevonden door opdrachtgevers, zowel op ons platform als bij grote zoekmachines als google. Ook vind jij de opdrachtgevers sneller en dat is niet onbelangrijk, time is money. Door notificaties ben jij meteen op de hoogte van nieuwe relevante opdrachten. Reageer zelf op geplaatste opdrachten en vergroot zo je kans.


Lensguild-Blog-Hoe-krijg-je-meer-opdrachten-als-fotograaf-03.jpg 1.32 MB


2. Spread the word
Laat weten dat je beschikbaar bent! Een groot voordeel aan het internet en social media is dat je met een paar klikken heel veel mensen kunt bereiken. Plaats oproepen in facebookgroepen, gebruik je Instagram, leg contacten via LinkedIn en update je Lensguild portfolio.

Lensguild-Blog-Hoe-krijg-je-meer-opdrachten-als-fotograaf-04.jpg 559.22 KB


3. Wees professioneel 
Naast dat opdrachtgevers goed werk willen, willen ze een fijn persoon om mee te werken. Reageer tijdig wanneer je gemaild, gebeld of geappt wordt en wees ten alle tijden beleefd. Kom op tijd voor afspraken en laat het op tijd weten wanneer plannen wijzigen. Opdrachtgevers willen weten waar ze aan toe zijn. Ben jij fijn geweest om mee te werken? Dan zullen ze weer aan je denken bij een volgende klus en bovendien zullen ze je aanbevelen bij anderen.

Lensguild-blog-hoe-krijg-je-meer-opdrachten-als-fotograaf-01.jpg 1.01 MB


4. Hoeveel ben je waard?   
Het is een lastig onderdeel; je tarief bepalen. Denk hier goed over na! Je wilt natuurlijk niet te prijzig zijn en mensen afschrikken met het hoge bedrag. Zorg echter wel dat je jezelf serieus neemt. Een te laag uurtarief doen mensen misschien denken dat de kwaliteit van je werk niet goed is. Die gulden middenweg moet je zien te vinden. Dus meer klussen nodig? Herevalueer nog een keer je tarief. Wellicht is dit een goed moment om hem aan te passen in de hoop op meer werk. Lees hier meer over in blog #8: Help! Hoe bepaal je als fotograaf je tarief? klik hier.

Lensguild-Blog-Hoe-krijg-je-meer-opdrachten-als-fotograaf-05.jpg 2.28 MB

5. Slide in die DM! 
Mensen willen zien wat je maakt. En dat komt goed uit, want als het goed is laat jij graag zien wat je maakt. Use the internet! Heb je al een eigen website waar je mensen naar kan doorverwijzen? En ook belangrijk: maak je optimaal gebruik van Instagram? Dankzij het vele beeldgebruik is instagram ontzettend nuttig voor fotografen en met het gebruik van goede hashtags en door te reageren op andere mensen uit het vakgebied, weet je nooit wat voor opdrachten eruit voort kunnen vloeien.