Fotografie Blog post Blog #8: Help! Hoe bepaal je als fotograaf je tarief?

Blog #8: Help! Hoe bepaal je als fotograaf je tarief?

Als fotograaf vraag je jezelf waarschijnlijk af ‘’Wat kan ik nou vragen voor die kekke kiekjes?’’. Misschien helpt dit stukje je weer wat verder in de zoektocht naar het juiste uurtarief. Voor velen is dit namelijk best een uitdaging. Als je uurtarief namelijk te laag is, kan het zijn dat je geld op tafel laat liggen, of erger nog, aan worden gezien als iemand die geen kwaliteit levert. Wij snappen dat de Nederlanders krenten zijn en dat winkelketen “Action” onderhand onderdeel is van het cultureel erfgoed, maar durf te vragen. Kijk eens rond op de Lensguild site en zet jezelf eens af tegen andere freelancers. Weet wat je waard bent.

Lensguild-Blog-Hoe-bepaal-je-tarief-fotograaf-04.jpg 586.35 KB

Zorg ten eerste natuurlijk dat je portfolio op Lensguild zo uitgebreid en up-to-date mogelijk is. Dat helpt al ontzettend, een fotograaf zonder uitgebreid portfolio is hetzelfde als een kok zonder mes. Je hebt er niet zoveel aan. Jouw uurtarief gaat hier namelijk compleet mee gepaard, behaalde resultaten in het verleden bieden zeker wel garantie voor de toekomst.

Wat zijn gangbare bedragen voor een fotograaf? Vraag jezelf de volgende zaken af en tel deze bij elkaar op:

 • Apparatuurkosten 
 • Werkuren
  • Reistijd
  • Voorbereiding
  • Tijd op locatie
  • Nabewerking
  • Oplevering foto's
  • Feedback van de klant
 • Apparatuurverzekering
 • Reiskosten 
 • De winst die je uit de klus wilt halen
 • Belastingen 
 • Ziektedagen, vakantiedagen, pensioen

= prijs (terugrekenen naar uurtarief of totaalprijs)

Lensguild-Blog-Hoe-bepaal-je-tarief-fotograaf-02.jpg 1.7 MB

Wat zijn de prijscategorieën waar de hedendaagse fotografen in zitten, hieronder een indicatie.
 
Amateurs en hobbyisten - Amateurs en hobbyisten met een degelijke camera rekenen meestal € 25 - € 50 per uur voor foto’s die worden gebruikt op blogs, kleine websites of voor lokale advertenties.

Student Fotograaf - Studenten hebben doorgaans meer ervaring dan amateurs en hobbyisten omdat ze een vorm van training hebben ontvangen. Hun typisch uurtarief is € 50 - € 75 per uur. De prijzen van studenten fotografen kunnen variëren op basis van verschillende factoren - de school waar ze studeren, de fase van hun opleiding, of ze hebben gewerkt met en zijn geholpen door andere professionele fotografen, en, last but not least, hun fotografie portfolio. Studenten met schitterende portfolio's kunnen dezelfde tarieven hanteren als professionele fotografen. Toch best belangrijk, een sterk portfolio. 

Junior fotograaf - De entry-level of semi-professionele fotografen rekenen € 75 - € 100 per uur. Het kan ook wel zo zijn dat fotograferen een zijproject is binnen het bestaan. Wel is de juiste equipment aanwezig en enige aantoonbare ervaring is een pré om deze tarieven te kunnen rekenen. 

Medior-fotograaf - Professionele, ervaren fotografen rekenen meestal € 100 - € 200 per uur. Er is veel geïnvesteerd in apparatuur, ook hebben ze meer ervaring in zowel de pre-productie als post-productiefase van fotografie. 

High-end fotografen - Top professionele fotografen rekenen tussen de € 250 - € 500 per uur. Een bekende topfotograaf als Erwin Olaf kan makkelijk € 10.000 per dag vragen. High-end fotografen houden zich bezig met film, commercials, fashion, kunst, eigen projecten en projecten vanuit een opdrachten. Uiteraard is er altijd nog een buitencategorie hierboven. 

Tot slot!
Dit was natuurlijk maar een kleine greep uit alle zaken waar je rekening mee kan houden, mocht je nou zoiets hebben van; hoe zit het hiermee of dit zou ik wellicht anders berekenen. Voel je vrij om jouw werkwijze met ons te delen!

Lensguild-Blog-Hoe-bepaal-je-tarief-fotograaf-03.jpg 3.95 MB