Ondernemerschap Blog post Blog #2: 7 tips om jezelf als freelance fotograaf/filmmaker bezig te houden in deze toch wel bijzondere tijd!

Blog #2: 7 tips om jezelf als freelance fotograaf/filmmaker bezig te houden in deze toch wel bijzondere tijd!

Tip 1: Maak backups van beeldmateriaal!

Elke beeld professional weet hoe belangrijk het is om goede backups te maken van het beeldmateriaal. Je wilt immers gemakkelijk beelden terug kunnen vinden. Mocht je dit nog niet hebben gedaan, maak een overzichtelijke mappenstructuur. Maak bijvoorbeeld folders aan per jaar, maand of per klant. Het maken van backups kan ook zijn vruchten af werpen, dit in de vorm van verdiensten. Hierover vertellen wij je straks meer.


Tip 2: Neem eens de tijd om je mailbox op te ruimen! 

Zit jij onderhand ook al op de 8635 mailtjes in je inbox? Is de helft daarvan spam of heb je gewoon nooit de moeite genomen om dit bij te houden? Nu is het moment om hier wat tijd voor vrij voor te maken. Verwijder alle mailtjes waar je niets meer aan hebt, markeer al het onnodige reclame als spam. Bewaar belangrijke mailtjes in gesorteerde mappen. Orden je mailbox, orden je leven. Tijd om in de nabije toekomst weer met een schone lei te beginnen .
Tip 3: Apparatuur nalopen en repareren waar nodig

Voor de handige Harry’s onder ons, neem even de tijd om al je gear na te lopen, dus ook wat je niet meer gebruikt. Probeer eens uit te vogelen of dit nog te repareren is, dit voor verder gebruik of misschien wel om het te verkopen. Wellicht is er een handige tutorial te vinden op youtube, mocht je de kennis zelf niet in huis hebben. Handjes uit de mouwen.

Tip 4: Je apparatuur nalopen en verkopen wat je niet meer gebruikt

Ga eens kijken wat je totale bezit waard is. Misschien ligt er nog een oude Canon 5D Mark i die je niet meer gebruikt. Uiteraard nog een aardig zakcentje waard. Probeer dingen te verkopen die je niet meer gebruikt. Zoals velen van jullie weten zijn hier allemaal verschillende groepen voor te vinden op facebook, hier een klein lijstje:

  • Verkoopmattie
  • Fotografie marktplaats
  • Fotografie Vraag & Aanbod
  • Second hand cameras, lenses, photography equipment - Netherlands
  • Fotoapparatuur Nieuw & Gebruikt 

Uiteraard kan je apparatuur ook worden verkocht via marktplaats, ‘Als je het doet, ga er dan voor’. 


Tip 5: Probeer via een ander kanaal extra inkomsten te genereren

Had jij tip 1 niet nodig, en is jouw archief goed op orde. Zorg er dan voor dat je het allerbeste beeldmateriaal gebruikt om een passief inkomen te genereren. Via bijvoorbeeld Shutterstock kun je namelijk beeldmateriaal verkopen en daarmee extra centjes verdienen.

Het kost misschien even wat tijd en moeite maar uiteindelijk kun je bij het verkopen van stock materiaal toch nog een aardig extraatje verdienen. Om succesvol te worden in het verkopen van je materiaal hebben wij een paar concrete tips voor je:

  • Neem in acht dat je beeldmateriaal van hoge kwaliteit moet zijn
  • Per stock file dien je een logische titel, keywords en omschrijving toe te voegen om zo goed mogelijk gevonden te worden.
  • Verspreid je kansen en maak gebruik van diverse platforms bijv. Shutterstock, iStock en Pixabay.
  • Houdt er rekening mee dat je bij beeldmateriaal met personen een quitclaim nodig hebt.


Tip 6: Stimuleer je creativiteit! Ontplooi jezelf!

Neem de tijd om jezelf nieuwe skills toe te eigenen. Ontplooi jezelf aan de hand van online cursussen. Verdiep je in een niche.  Probeer jezelf uit te dagen en leg de lat hoog. Stel je creativiteit op de proef. Neem de tijd om online cursussen te volgen, Youtube video’s te kijken of lees jezelf kapot op de talloze blogs in het wereldwijde web.

Ontplooi jezelf. Wordt een vlinder.

Tip 7: Tijd voor een zelfportret, maak een actuele profielfoto voor je professionele platformen

Wellicht is het weer eens tijd voor een nieuw kiekje op je professionele platformen. Je bent tenslotte een beeldspecialist. Laat de joggingbroek even achterwege vandaag, stap in je nette pak en maak een up-to-date foto van jezelf! Ziet er scherp uit gap.


Tot slot!

Dit was natuurlijk maar een kleine greep uit alle bezigheden rondom ons prachtige vak. Wij zijn natuurlijk ontzettend benieuwd naar jullie tips, laat wat achter in de comments of deel dit persoonlijk met andere Lensguilders. Samen slaan wij ons er doorheen.